|

Συχνές ερωτήσεις για την κηροπλαστική

Οι πιο συχνές ερωτήσεις και απορίες για την κατασκευή κεριών με τις απαντήσεις τους από τον Πέτρο Τσαμπαρλή.

1.Γιατί μου βγαίνουν ασπρίλες στο κερί;
Συνήθως για τις λευκές γραμμές ή τα στίγματα, ευθύνεται η θερμοκρασία χύτευσης του κεριού στο καλούπι και εμφανίζονται κυρίως στα καλούπια σιλικόνης.
Για να τα αποφύγουμε ελέγχουμε η θερμοκρασία χύτευσης να είναι 90-95 βαθμοί Κελσίου.

2.Σε τι θερμοκρασία προσθέτω το χρώμα μου στο κερί;

Στους 85 βαθμούς Κελσίου.

3.Σε τι θερμοκρασία προσθέτω το άρωμα στο κερί;

Στους 85 βαθμούς Κελσίου.

4.Σε τι θερμοκρασία χυτεύω κερί σε ποτήρι;

Αφού έχω προσθέσει χρώμα και άρωμα στους 85 βαθμούς, κατεβάζω από το bain marie και περιμένω να πέσει η θερμοκρασία στους 40-45* βαθμούς για κεριά σόγιας, palm wax ή coconut wax και στους 70 βαθμούς για την μαλακή παραφίνη.

Οι θερμοκρασίες χύτευσης του κεριού σόγιας επηρεάζονται πολύ από την θερμοκρασία & υγρασία του περιβάλλοντος. Η τιμή που δίνουμε εδώ είναι ενδεικτική. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η χύτευση πρέπει να γίνεται σε υψηλότερους βαθμούς, ενώ όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη και υπάρχει υγρασία, η χύτευση γίνεται σε χαμηλότερους βαθμούς. Θα πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά με βάση το μέρος που δουλεύετε τα κεριά σας συνήθως

5.Πως μπορώ να ζεστάνω τα ποτήρια μου πριν την χύτευση;

Είτε στον φούρνο είτε με ένα πιστόλι θερμού αέρα.

6. Πώς θα ξέρω ποιο φυτίλι να επιλέξω;

Επιλέγω το κατάλληλο φυτίλι με βάση τον παρακάτω πίνακα

Για ο,τιδήποτε άλλο σας προβληματίζει και σας δυσκολεύει σχετικά με την κηροπλαστική μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας στο supportcandle@candlemaking.gr

Επίσης μπορείτε πάντα να συμβουλεύστε τα πολλά και αναλυτικά μας βίντεο οδηγιών.

Βίντεο για κατασκευή χυτών κεριών και κεριών σε ποτήρι 

Καλές δημιουργίες!

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

110 Comments

  1. Ρίχνω μαλακό κερί σόγιας στο ποτήρι στους 70 βαθμούς κελσίου και δημιουργείτε λακούβα γύρω από το φυτίλι. Τι πρέπει να κάνω?

    1. Γεια σας, η θερμοκρασία χύτευσης στο κερί σόγιας το μαλακό πρέπει να είναι κοντά στους 45 βαθμούς. Επίσης μπορείτε πάντα να κρατάτε λίγο στην άκρη και να συμπληρώνετε μετά για να καλύψετε την γούβα.

  2. Γεια σας, ποια είναι η αναλογία ανάμεσα σε κερί σόγιας και το αρωματικό έλαιο που προσθέτουμε ?

      1. Καλησπέρα σας, κάπου στο σάιτ είχα διαβάσει ότι για σόγια βάζουμε έως 8% αρωματικό έλαιο. Τελικά τι ισχύει; Για παραφίνη πόσο έλαιο βάζουμε σε 1kg παράδειγμα;

        1. Γεια σας, τα φυσικά μαλακά κεριά δέχονται κατά κανόνα έως 15% άρωμα ενώ τα συνθετικά μαλακά κεριά έως 10%.

  3. Με ένα κιλό παραφίνης πόσα κεριά βγάζω σε ποσότητα ή μέγεθος!! Ευχαριστώ

    1. Γεια σας, αναλόγως το μέγεθος του ποτηριού που θα γεμίσετε ή του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσετε.

  4. Καλησπέρα σας! Γιατί όλα τα κεριά βγαίνουν με “γρατσουνιές” και λακουβιτσες;
    Χρησιμοποιώ καλούπια σιλικόνης και όπως διάβασα στο site σας (χυτευση στους 90-95°C)

    1. Γεια σας, παίζει ρόλο και το είδος του κεριού που χρησιμοποιείτε για να ορίσουμε τη θερμοκρασία χύτευσης. Επίσης, δείτε πόσο άρωμα και χρώμα βάζετε, μήπως είναι παραπάνω; Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο supportcandle@candlemaking.gr

  5. Καλησπέρα σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το κερί ελαιοκραμβης όταν το ρίχνω στο καλούπι σιλικόνης (σχετικά ρηχό για wax melts); Κάπου διάβασα στους 80-85 βαθμούς αλλά σε μικρή ποσότητα μ λιώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία και μέχρι να βάλω άρωμα κ χρωμα κρυώνει αρκετά κ μετά μ κάνει λακούβες. Τι πρέπει να κάνω;

    1. Γεια σας! Θα πρέπει να διατηρήσετε την υψηλή θερμοκρασία ώστε να μην κάνει λακούβες το κερί σας. Στους 85 βαθμούς.

  6. Καλησπερα σας, παρακαλω πολυ θαψηθελα να με ενημερωσετε σε τι θερμοκρασια γινεται η χυτευση σογιας(μαλακη) σε ποτηρι,καθως στους 45′ βαθμους ειναι λιγο παραπανω πηχτη απι οσο πρεπει???? Μπορω να αλλαξω τι θερμοκρασια χυτευσης????

  7. Γεια σας θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση έφτιαξα ένα κερί σόγιας σε δοχείο (80-85° άρωμα -50° χύτευση ) και ενώ κύρωσε σχετικά ομοιόμορφα και κάηκε ομοιόμορφα επίσης όταν πάγωσε όμως ήταν ανάγλυφο γεμάτα μικρές φυσαλίδες τι πρέπει να αλλάξω κατά τη διαδικασία για να μην ξανασυμβεί; Ευχαριστώ πολύ.

  8. Ισχύει ότι για να καεί σωστά το κερί, το φυτίλι πρέπει να είναι σε ευθεία;
    Ευχαριστώ.

  9. Καλησπερα, ποιο υλικο κεριου( δλδ παραφινη ,ελαιοκραμβη,σογια) μου προτεινετε για να φτιαξω χρωματιστα κ αρωματικα κερια σε καλουπια σιλικονης.

    1. Γεια σας, αναλόγως τι θέλετε. Για φυσικό κερί μπορείτε να επιλέξετε το σκληρό κερί ελαιοκράμβης. Ειδάλλως οποιοδήποτε είδος σκληρής παραφίνης είναι κατάλληλο.

  10. Καλησπερα! Τις αναλογίες για το κερί και το άρωμα μπορούμε να τις βγάλουμε. Τι γίνεται όμως όταν προσθέτουμε και χρωμα το οποίο μπορεί να προσθέτουμε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα; Αυξάνεται η ποσότητα υλικού καιδεν ξέρω αν ευθύνεται αυτό που τα κεριά μου από καλούπια σιλικόνης έχουν άσπρες φουσκαλιτσες. Τι θα πρέπει να κάνω;

    1. Χαίρετε!! Η ποσότητα του χρώματος που βάζετε δεν έχει να κάνει με τις φουσκάλες, οι οποίες είναι καθαρά θέμα θερμοκρασίας. Ελέγξτε με το θερμόμετρό σας πριν χυτεύσετε, είναι πολύ σημαντικό.

  11. Καλησπέρα σας!! Πως υπολογίζουμε πόσες ώρες καύσης έχει ένα κερί Σόγιας;;

    1. Γεια σας, πολύ ωραία ερώτηση!!!
      Ένας πρακτικός τρόπος για να βρούμε τις ώρες καύσης είναι ο εξής: Ζυγίστε το δοχείο με το κερί μέσα πριν το κάψετε. Αφήστε το να κάψει για 1 ώρα και ζυγίστε το ξανά. Θα βρείτε πόσο κερί έχει λιώσει. Με την μέθοδο των 3 στη συνέχεια θα μπορέσετε να βρείτε πόσες ώρες χρειάζονται για να καεί τελείως το κερί σας.

  12. Εάν δεν πετύχει κάποια παρτίδα κεριών σόγιας που έχω χρωματίσει μπορώ να τα λιώσω και να τα κάνω ξανά;

  13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΚΑΙΩ ΤΟ ΚΕΡΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΟΓΙΑ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ ΤΣΙΤΣΙΡΙΖΕΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?

  14. Καλησπέρα!! Και καλή χρονιά!
    Μπορώ να χρησιμοποιήσω καλούπια σιλικόνης ζαχαροπλαστικής για τα κεριά σόγιας ;
    Κι αν όχι, για ποιό λόγο;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά

    1. Γεια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλούπια ζαχαροπλαστικής με την προϋπόθεση ότι αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

  15. Γεια σας. Τι φταίει που στην προσπάθεια να βγάλουμε το κερι σογιας απο καλουπι σώματος(κ με προσθήκη χρώματος) αυτο σπαει; ή / και τριβεται;
    Ευχαριστω

  16. Καλησπέρα επειδή μου έχουν αναφέρει μέχρι 50 βαθμούς να το έχω στο μπεν μαρι…. για κερι σογιας μαλακό ουσιαστικά εσείς λέτε αν κατάλαβα σωστά,στο μπεν μαρι περιμένουμε 85 ρίχνουμε αν θέλουμε χρώμα και άρωμα και όταν φτάσει 90 το αφαιρούμε το σκεύος και μόλις φτάσει 45 βαθμούς τότε το ρίχνουμε στο ποτήρι; γιατί μου δημιουργούνται κάτι άσπρες γραμμές… επίσης μετά πειράζει αμα το σκεπάζω για ξα μην πέσει κάποια τρίχα επειδή έχω κατοικίδια; το αφήνω σε μέρος δροσερό να κρυώσει,έχετε κάποια τιπς που μπορείτε να προτείνετε για τους αρχάριους; σας ευχαριστώ πολυ

  17. Καλησπέρα σας,
    έχω 2 ερωτήσεις:
    1. Θα ήθελα να μάθω για νομοθεσίες (αν υπάρχουν) γύρω από την πώληση κεριών. Αν υπάρχουν προϋποθέσεις.
    2. Στα βαζάκια, με τι κολλά μπορώ να κολλάω κάτω το φυτίλι?

  18. Καλησπέρα ! Τι θερμοκρασίας χυτευσης πρέπει να έχει η σκληρή σόγια για καλούπια ;

  19. Καλησπέρα σας ..σε πλαστικό καλούπι το κερί ελαιοκραμβης σπάει στην μέση , από την κάτω μεριά φαίνεται μια ρογμη και μόλις το ξεκαλουπωνω με μια κίνηση σπάει στην μέση κοντά στο φυτίλι (κερωμενο)
    Τι μπορεί να φταίει ;;;

  20. Καλησπέρα,

    προσπαθώ να φτιάξω αρωματικό κερί σόγιας, προμηθεύομαι όλα μου τα υλικά από εσα΄ς. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες κι ακολουθώ τους κανόνες και τις οδηγίες, παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να πετύχω το κερί μου να έχει ΄ένταση στο άρωμά του. Προφανώς κάπου κάνω κάτι λάθος. Απ’ την εμπειρία σας τι πρέπει να προσέξω ώστε να πετύχω έντονο άρωμα σε αρκετή απόσταση απ’ το κερί. Ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας;;

    1. Γεια σας, ενδεχομένως το άρωμα που έχετε επιλέξει να μην έχει μεγάλη ένταση από μόνο του. Για περισσότερες όμως πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πέτρο στο supportcandle@candlemaking.gr

  21. Καλησπέρα, το μελισσοκέρι σε τι θερμοκρασία το ρίχνουμε στο ποτήρι; Χωρίς να έχει μέσα ουτε αρώματα ούτε χρώματα.

    Ευχαριστώ!

  22. Καλησπέρα, για κερί σόγιας μπορώ να βάλω αιθέρια έλαια και αρωματικό χώρου; Σε τι διαφέρει η ποσότητα που βάζω για το καθένα; Πχ στα 100 γρ. Κερί σόγιας? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  23. Καλησπέρα φτιάχνω κερί με σκληρή παραφίνη και δημιουργούνται ασπρες γραμμες και τα χρωματα μου διαφανιζουν γιατι;;

    1. Καλημέρα σας, θα μπορούσατε να προσθέσετε στεατίνη για να σκληρύνετε και να λευκάνετε το κερί σας επομένως τα χρώματα πράγματι θα βγαίνουν πιο ζωντανά. Το ποσοστό χρήσης της στεατίνης το καθορίζετε εσείς.

    1. Γεια σας, μπορείτε να κάνετε μια δεύτερη χύτευση για να καλυφθεί η λακκούβα, είναι ένα κοινό πρόβλημα.

  24. ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΕΡΙΑ ΜΕ ΚΕΡΙ ΣΟΓΙΑΣ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ. ΟΤΑΝ ΞΕΚΑΛΟΥΠΩΝΩ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑ.. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΛΗΡΥΝΟΥΝ ΛΙΓΟ?

    1. Γεια σας, θα πρέπει αρχικά να δείτε εάν βάζετε το σωστό ποσοστό αρώματος. Αν βάζετε περισσότερο είναι λογικό να μαλακώνει το κερί γιατί δεν μπορεί να το απορροφήσει. Δεύτερον, αφήστε το κερί να κρυώσει εντελώς πριν ξεκαλουπώσετε. Και το πιο σημαντικό επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιείτε σκληρό και όχι μαλακό κερί σόγιας.

  25. ΕΧΕΤΕ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΕΡΙ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΔΟΧΕΙΟΥ ΣΑΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΤΡΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟ?
    ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ .

  26. καλησπέρα μπορώ να βάλω στα κεριά με σκληρή παραφίνη χρυσοσκονες που χρησιμοποιούνται στις χειροτεχνίες;

  27. Καλησπέρα,
    θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω εσάνς αρωμάτων τύπου (αυτές που χρησιμοποιούν σε ανάμειξη για να φτιάχνουν αντίγραφα αρωμάτων) για την παρασκευή κεριών σόγιας; ή χρησιμοποιείται μόνο καθαρό αιθέριο έλαιο/ συνθετικό αρωμα αποκλειστικά για χρήση στην κυροπλαστική;

    1. Γεια σας, όπως το λέτε, χρειάζεστε αρώματα ειδικά κατασκευασμένα για κεριά ή φυσικά αιθέρια έλαια. Οι εσάνς των αρωμάτων δεν είναι κατάλληλες.

  28. Kalispera exw ftiaksei malaki parafinh se potirh kai prin kriwsei akoma arxise na kanei grames kai asprkia sta tixomata gia poio logo ginete,exw liwsei stous 80 exw riksei stous 70 to mono diaforetiko exw valei arwmatiko eleo gia keria…….eyxaristw..

    1. Καλημέρα σας, Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν βλέπαμε κάποιες φωτογραφίες.
      Οι γραμμές στα τοιχώματα υποδηλώνουν χαμηλή θερμοκρασία χύτευσης πάντως. Αν θέλετε στείλτε φωτογραφίες στο supportcandle@candlemaking.gr για να το δει ο υπεύθυνος.

  29. Καλησπέρα σας, για να φτιάξω μπάρα σοκολάτας για wax melt, τι είδος κεριού πρέπει να χρησιμοποιήσω ;

    1. Γεια σας, οποιοδήποτε σκληρό κερί είναι κατάλληλο, προτείνουμε σκληρό κερί ελαιολάδου.

  30. Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα wax melts, τα φτιάχνω με κερί σόγιας σκληρή (προσθέτω το άρωμα στους 85 βαθμούς και η χύτευση στους 90-95) και η αναλογία αρώματος που βάζω είναι 10-15%. Παρόλα αυτά το wax melt (βάρους 8gr) μετά από καυση περίπου 5 ώρες, χάνει την ένταση στην μυρωδιά. Ποιος ο λόγος?

  31. Γειά σας!Χρησιμοποιω σκληρό κερί σόγιας για να φτιάξω snap bars σοκολάτας σε καλούπια σιλικόνης . Όμως ενώ χυτευω στους 55 βαθμούς με της οδηγίες του κατασκευαστή του κεριου κάνει λακουβα στην μέση . Τι κάνω λάθος?

    1. Γεια σας, δοκιμάστε να αυξήσετε τη θερμοκρασία. Κανονικά θα έπρεπε να χυτεύετε στους 90 βαθμούς εφόσον είναι σκληρό το κερί.

      1. Απ οτι εχω διαβασει γινονται λακουβες αν η θερμοκρασια ειναι υψηλη.Η θερμοκρασια τηξης κεριου ποια ειναι?Θα δοκιμασω στους 90 και θα επανελθω

      2. Kαλημερα!Στους 90 εκανε λακουβα παλι στους 80 ειναι αρκετα καλυτερα αλλα οταν ξεκαλουπωνω το κερι δεν ειναι λειο εχει σαν σταμπες

  32. καλημέρα σας το κερί σόγιας PB κάνει για wax melts? και αν ναι σε τι θερμοκρασία ρίχνουμε το άρωμα; επίσης ποιος είναι ο χρόνος για cure?
    ευχαριστώ πολύ.

    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κερί που αναφέρετε. Τα wax melts μόλις κρυώσουν εντελώς είναι έτοιμα για χρήση.

  33. Καλησπέρα , θέλω να κάνω το κερί μου πιο σκληρό ενώ χρησιμοποιώ κερί σόγιας. Οι λύσεις που έχω σκεφτεί είναι η προσθήκη κεριού καρύδας ή μελισσοκέρι ή στεατίνη. Η ερώτηση μου είναι σε τι ποσοστό θα μου προτείνατε να χρησιμοποιήσω ένα από αυτά;;

  34. Καλημέρα σας, το μαλακό κερί σόγιας σε δοχείο είναι κατάλληλο για καλοκαιρινές μπομπονιέρες?? Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να λιώσει λόγω ζέστης? Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο κερί σόγιας για τους θερμούς μήνες?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. Καλημέρα σας, πολύ ωραία ερώτηση! Συνήθως για τους θερμούς μήνες γίνεται ανάμιξη με κάποιο σκληρό κερί, εν προκειμένω με σκληρή σόγια. Καλύτερα όμως να συμβουλευτείτε τον Πέτρο στο supportcandle@candlemaking.gr

  35. Καλημέρα σας, υπαρχουν ελαια και αρωματα, ποια ειναι η διαφορα τους και σε τι ειδους κερι χρησιμοπουμε το καθενα;
    Ευχαριστώ!

    1. Καλημέρα σας, υπάρχουν τα αρωματικά έλαια που αλλιώς τα ονομάζουμε αρώματα. Για να χρησιμοποιηθεί σε κέρι κάποιο άρωμα θα πρέπει να το αναγράφει με σαφήνεια στην ετικέτα του. Το είδος του κεριού δεν παίζει ρόλο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το ποσοστό του αρώματος που για κάθε είδος κεριού διαφέρει. Πληροφορίες θα βρείτε εδώ στο blog στους ειδικούς πίνακες.

  36. Γειά σας! Σε ένα κερί σόγιας σε ποτήρι που είναι στολισμένο με διάφορα wax melts από πάνω, πώς μπορώ να υπολογίσω το μέγεθος του φυτιλιού που θα βάλω σε σχέση με αυτό που θα έβαζα αν δεν υπήρχαν wax melts; Είτε βαμβακερό είτε ξύλινο. Ευχαριστώ!

    1. Καλημέρα σας, η επιλογή του φυτιλιού γίνεται με βάση την διάμετρο και όχι το ύψος του ποτηριού, επομένως απλά φροντίστε να είναι λίγο πιο ψηλό το φυτίλι.

  37. Καλησπέρα, έχω χρωματίσει κερί και εν τέλη δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποχρωματιστεί; Ευχαριστώ!

    1. Καλημέρα σας, λίγο δύσκολο αυτό. Μπορείτε να το αραιώσετε λιώνοντάς το με περισσότερο κερί αλλά σίγουρα δεν θα ξαναγίνει λευκό εντελώς.

  38. καλησπέρα σας, προσπαθώ να φτιάξω μαλακό κερί σόγιας σε ποτήρι και μου κάνει συνέχεια ασπρίλες. έχω δοκιμάσει τη χύτευση σε διάφορες θερμοκρασίες σύμφωνα με αυτά που προτείνετε. ενώ την πρώτη και τη δεύτερη μέρα το κερί μπορεί να φαίνεται εντάξει, από την τρίτη μέρα ξεκινάνε κάποια σημεία να ασπρίζουν και αυτό εξαπλώνεται σε όλο το κερί.
    δεν ξέρω τι άλλο να δοκιμάσω μήπως έχετε να μου προτείνετε κάτι;

    1. Γεια σας! Καλύτερα να στείλετε μερικές φωτογραφίες και λεπτομέρειες για την κατασκευή σας (ποσοστά αρώματος/χρώματος) στο supportcandle@candlemaking.gr και θα σας απαντήσει ο συνεργάτης μας.

  39. Καλημέρα σας! Όταν χρησιμοποιώ χρώμα σε κερί σκληρό ελαιοκραμβης για σιλικόνη παρατηρώ ότι όσο περνάνε η ώρες δημιουργούνται μικρά στίγματα στ κερί και χάνει το έντονο χρώμα του ! Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι συμβαίνει ;;;

    1. Καλησπέρα σας, μήπως βάζετε πολύ χρώμα; Και πότε το προσθέτετε στο κερί;

  40. Ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου χυτά κεριά παραφίνης σε φόρμα σιλικόνης και μετά από πολλές προσπάθειες εξακολουθώ να έχω φυσαλίδες. Έκανα πάνω από 20 δοκιμές προσπαθώντας να δω τι φταίει αλλά δεν βρίσκω λύση. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

    Δοκίμασα τα παρακάτω χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
    Τήξη σε μπεν μαρί, τήξη απευθείας στο μάτι, χύτευση σε 90, 95, 100, 115 κελσίου, μετρημένη θερμοκρασία με 2 θερμόμετρα (το ένα από το eshop σας), τήξη σε απλό μπρίκι, τήξη με το κανατάκι του eshop σας, με λιγότερο άρωμα, με λιγότερο χρώμα, με διαφορετικά χρώματα, χωρίς στεατίνη, με στεατίνη 10%, 15%, με και χωρίς ανακάτεμα του κεριού όταν το ρίχνω στη φόρμα σιλικόνης, ξεκαλούπωμα σε 2.5 ώρες, 6 ώρες, 24 ώρες, πήξη σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου, χρήση παραφίνης από 2 διαφορετικούς εμπόρους.

    Παρήγγειλα νέα παραφίνη και όταν έρθει και βρω το κουράγιο θα προσπαθήσω ξανά αλλά μάλλον θα είναι η τελευταία προσπάθεια. Έχω κρατήσει αρχείο με φωτογραφίες από κάθε μαγείρεμα και τις παραμέτρους της κάθε προσπάθειας.

    1. Καλημέρα σας! Φαίνεται πραγματικά ότι έχετε ταλαιπωρηθεί. Προφανώς εγκλωβίζεται αέρας κάπου μέσα στο καλούπι σας. Ωστόσο καλύτερα να στείλετε το αρχείο των φωτογραφιών σας στον Πέτρο στο supportcandle@candlemaking.gr μαζί με πληροφορίες για τις διαφορετικές παραφίνες που χρησιμοποιήσατε και σίγουρα θα βρείτε μια λύση.

  41. Καλημέρα σας, σε τι θερμοκρασία σε κερί ελαιοκράμβης πρέπει να προσθέσω το άρωμα και το χρώμα; Επίσης, σε τι θερμοκρασία πρέπει να γίνει η χύτευση του σε δοχείο γυάλινο; Γενικότερα, ενδείκνυται το κερί ελαιοκράμβης για χύτευση σε γυάλινο δοχείο;
    Ευχαριστώ πολύ

    1. Καλημέρα σας, όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας βρίσκονται μέσα στο blog. Τώρα, αυτό που λέτε χύτευση σε γυάλινο δοχείο τι εννοείτε; Το σκληρό κερί ελαιοκράμβης είναι κατάλληλο μόνο για καλούπι όχι για οποιουδήποτε τύπου δοχείο.

  42. Καλησπέρα το φυτίλι 3×4 ή 4×6 είναι κατάλληλο για σκληρή σόγια σε καλουπι ; Χυτεούμε στους 90 ;

    1. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, το είδος του φυτιλιού καθορίζεται από το καλούπι σας. Αν αγοράζετε καλούπι από εμάς, θα δείτε στην περιγραφή ότι γράφουμε πιο φυτίλι προτείνουμε.
      Χύτευση στους 90-95, σωστά.

  43. Η αναλογία για σκληρό κερί σόγιας και άρωμα είναι 85 γρ κερί και 15 γρ άρωμα ;

    1. Σωστά! Προσέξτε όμως “έως 15%” άρωμα. Αν θέλετε δηλαδή βάζετε λιγότερο άρωμα.

  44. καλησπέρα. λιώνεις σε μένα σκληρό κερί σόγιας ή ελαιοκράμβης αλλά ενώ έχω το μάτι στο δυνατό παρόλα αυτά φτάνει μόνο μέχρι 70% θερμοκρασία το κερί. μήπως κάνω κάτι λάθος και δεν μπορεί να ανέβει το κερί στη θερμοκρασία 85 90 βαθμούς;

      1. καλησπέρα λιώνω το κερί σε ben mari και η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους 70 βαθμούς όση ώρα και να το αφήσω στο μάτι της κουζίνας το μπεν μαρι. όταν όμως βάζω το άρωμα έστω σε αυτούς τους βαθμούς γιατί δεν ανεβαίνει περισσότερο και ανακατεύω το κερί μου με το μεταλλικό θερμόμετρο ,μόνο τότε
        η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι τους 85 βαθμούς το πολύ

  45. Καλησπέρα και καλές γιορτες! Χρησιμοποιώ κερί ελαιοκραμβης και έκανα μια ολόκληρη παρτίδα με αρωμα (συγκεκριμένα το patisserie) που εν τέλη δεν μου άρεσε.. μπορώ να το διορθώσω κάπως; Να το λιώσω σε μεγάλη θερμοκρασία για αρκετή ώρα και να εξασθενήσει το αρωμα να βάλω εκ νέου; Δεν ξερω γιατι δεν μου βγήκε καλο… ευχαριστώ

    1. Καλησπέρα σας και καλή χρονιά, γενικά είναι δύσκολο αυτό που λέτε, δεν θα εξασθενίσει το άρωμα εύκολα, το κρατάει καλά η ελαιοκράμβη. Δοκιμάστε να προσθέσετε 50% παραπάνω κερί και στη συνέχεια να αρωματίσετε εκ νέου. Το πιο πιθανό είναι να καλυφθεί το προηγούμενο άρωμα.

  46. Καλημερα. θέλω να κάνω λαμπάδες σε καλουπι σιλικόνης. Τι υλικό πρεπει να βάλω? Μπορώ και κερί ελαιοκαμβης, σκληρή σόγια η παραφινη? Τι μου προτεινετε? Επίσης η λαμπαδα θα είναι 19*4*2.Τι φυτιλι πρεπει να επιλέξω?

    1. Καλησπέρα σας, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε σκληρό κερί αλλά θα πρέπει να κάνετε δοκιμές για να δείτε τι σας αρέσει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση το φυτίλι θα είναι το πλεκτό 3 x 4 για το μέγεθος που αναφέρετε.

  47. Καλησπέρα!! Μετα τη πρωτη καυση μαλακο κερι σογιας σε μεταλλικο δοχειο παντα παρατηρω frosting και σαν κρυστάλους, που ειναι αντιαισθητικο! Έχετε καποια συμβουλή για να το διορθώσω?
    Ευχαριστώ πολύ

    1. Καλησπέρα σας, προσέξτε πολύ την θερμοκρασία χύτευσης και το ποσοστό του αρώματος που χρησιμοποιείτε.

  48. Χρησιμοποιώ 9% άρωμα και χυτευω τη μαλακή σόγια στους 65 βαθμούς (κυρίως γιατί έτσι προτείνουν στις οδηγίες του C3 ) Χρειάζεται να κάνω κάτι πιο αποδοτικό για να αποφύγω το frosting? Ευχαριστώ και πάλι!!

  49. καλησπέρα,όταν φτιάξω ένα είδος κεριου και δεν μου κάνει τελικά και θέλω να το μετατρέψω σε wax melts εφ όσον το ξαναλιωσω προσθέτω εκ νέου άρωμα η θα αναδυθεί το ήδη υπάρχον?

    1. Γεια σας! Ναι δεν μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω άρωμα θα μυρίσει το υπάρχον.

  50. έφτιαξα αρωματικά ντουλάπας με σκληρή σόγια και αναλογία 10% σε άρωμα ,ενώ μυρίζουν έντονα όταν τα πλησιάζω στην ντουλάπα ούτε καν,τι μπορεί να φταίει?

    1. Καλημέρα, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε σκληρό κερί είτε παραφίνη είτε φυσικό.
      Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

  51. πότε μπορεί να καει ένα κερί παραφίνης από την στιγμή που θα χυτευθει;

    1. Γεια σας, μόλις το κερί κρυώσει και το ξεκαλουπώσετε μπορείτε να το κάψετε. Βέβαια, ιδανικά θα πρέπει να μείνει 24 ώρες για να αφομοιωθεί το άρωμα και να “ωριμάσει” όπως λέμε το κερί, αλλά τεχνικά είναι αμέσως έτοιμο για καύση.

  52. καλησπέρα..για δοχείο με διάμετρο 14 με 15 cm για κερι σογιας…πόσα φυτιλια πρέπει να βάλω eco και τι νούμερο?και πόσα αν βάλω ξύλινα?ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *