Parabens

Τα parabens είναι μια ομάδα ενώσεων που προέρχονται από την εστεροποίηση του παρα-υδροξυβενζοϊκού οξέος. Ανάλογα τον τύπο του R, τα parabens παίρνουν και το όνομά τους.

Τα πιο γνωστά είναι : methylparaben όπου R : -CH3, ethylparaben όπου R : -CH2CH3, propylparaben όπου R : -CH2CH2CH3 και butylparaben όπου R : -CH2CH2CH2CH3

Χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών ως συντηρητικά από τη δεκαετία του 1930 λόγω της αποτελεσματικότητάς τους και χαμηλής τοξικότητας.  Η χρήση τους στην Ελλάδα επιτρέπεται και ποσοστά χρήσης τους είναι 0,4% για καθένα ξεχωριστά και 0,8% για μίγμα των τεσσάρων μορφών.

Τα parabens λόγω του χαμηλού μοριακού βάρους τους είναι ουσίες που μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να περνούν στον οργανισμό και να ανιχνεύονται στον ορό του αίματος. Ορισμένες μελέτες ισχυρίζονται ότι μπορούν να έχουν βλαπτικές επιδράσεις επειδή μπορούν να μιμηθούν τη δράση των οιστρογόνων και να επέμβουν σε παθήσεις που ελέγχονται από τα οιστρογόνα όπως κάποιες μορφές καρκίνου. Σε κάποιες χώρες όπως η Δανία έχει απαγορευτεί η χρήση τους σε καλλυντικά. Αντίθετα άλλες  έρευνες έχουν δείξει ότι αποικοδομούνται κατά την επαφή με το δέρμα και δεν συσσωρεύονται στους ιστούς.

Η πιθανότητα αυτές οι ουσίες να διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησή τους  δηλαδή σε κρέμες, αποσμητικά, shampoo και τις ιδιότητες τους (τα πιο υδρόφιλα όπως το methyl paraben απορροφάται περισσότερο από το λιγότερο υδρόφιλο όπως το butyl paraben). Επιπλέον αυξημένα ποσοστά έχουν ανιχνευτεί σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση με την πρόκληση της πάθησης.

Δερματικά προβλήματα με χρήση paraben προκύπτουν όταν εφαρμόζονται σε πάσχουσες περιοχές (δερματικά έλκη) και σπανιότερα σε υγιή δέρματα. Περιπτώσεις εμφάνισης δερματίτιδας εξ επαφής δεν είναι συχνές αλλά έχουν καταγραφεί.

Πολλά εργαστήρια έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους συντήρησης των προϊόντων τους με υλικά τα οποία δεν φαίνεται να προκαλούν τα ίδια προβλήματα.

Βιβλιογραφία

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben
  2. F. Castelain, M. Castelain, Parabens : a real hazard or a scare story?, European Journal of Dermatology, 22(6), 2012, 723 – 727
  3. Sawsan El Hussein, Patrice Muret, Michel Berard, Safwat Makki, Philippe Humbert, Assessment of principal parabens used in cosmetics after their passage through human epidermis–dermis layers (ex-vivo study). Experimental Dermatology 2007, 16, 830–836.
  4. A. Dal Pozzo, N. Pastori, Percutaneous absorption of parabens from cosmetic formulations, International Journal of Cosmetic Science 1996, 18, 57 – 66

Προπυλενογλυκόλη (Propyleneglycol)

 

Η προπυλενογλυκόλη (propylene glycol) ή 1,2 - προπανδιόλη είναι μία οργανική ένωση με χημικό τύπο C3H8O2 και μοριακό βάρος 76,09. Είναι διάφανη, άχρωμη, σχεδόν άοσμη και υγροσκοπική. Είναι διαλυτή στο νερό, στην αλκοόλη και στην ακετόνη. Λόγω του υγροσκοπικού χαρακτήρα της μπορεί να διατηρεί την υγρασία.

Μεγάλο ποσοστό προπυλενογλυκόλης  χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ρητινών και πολυουρεθανών. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η προπυλενογλυκόλη είναι γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής (GRAS) και χρησιμοποιείται ως υγραντική ουσία λόγω της υγροσκοπικότητας της(E1520), ως διαλύτης και ως συντηρητικό σε τρόφιμα και προϊόντα καπνού. Επίσης είναι το κύριο συστατικό στο υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει χαμηλή τοξικότητα όταν χρησιμοποιείται σαν διαλύτης σε φαρμακευτικά προϊόντα και για το λόγο αυτό βρίσκει εφαρμογή σε πολλά προϊόντα που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα (κρέμες προσώπου, διαδερμικά συστήματα χορήγησης φαρμάκου). Επίσης, χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία τροφίμων ως διαλύτης για την ενσωμάτωση γλυκαντικών ουσιών. Τέλος, συναντάται σε σαμπουάν, αφρούς ξυρίσματος και αποσμητικά.

Λόγω του μικρού μεγέθους του μορίου της μπορεί να περάσει από την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας και συνήθως χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά σκευάσματα για χορήγηση φαρμάκου από το δέρμα καθώς διαταράσσει τη δομή των λιπιδίων της επιδερμίδας και βοηθάει στην καλύτερη αποδέσμευση του φαρμάκου στον οργανισμό.

Σε αυτή τη διαταραχή που προκαλεί στην επιδερμίδα οφείλονται, όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες, αλλεργίες και δερματίτιδες όταν χρησιμοποιείται η προπυλενογλυκόλη σε προϊόντα που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα ακόμα και σε ποσοστό 5%.  

Προτείνεται στις κρέμες προσώπου και σώματος η αντικατάστασή της με φυσικότερα υλικά όπως η φυτική γλυκερίνη και η σορβιτόλη οι οποίες και οι δύο είναι φυτικής προέλευσης.

 

Βιβλιογραφία

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Propylene_glycol
  2. Joseph M. Catanzaro, MD, and J. Graham Smith, Jr., MD, Propylene glycol dermatitis, Journal of American Academy of Dermatology, 24, 1991, 90 – 95.
  3. A.C. Williams, B.W. Barry, Penetrations enhancers, Advanced Drug Delivery Reviews 56, 2004, 603 – 618
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 12:26

Body butter "Margarita"

Μια καλοκαιρινή συνταγή για πολύ σφιχτή αλλά μη λιπαρή κρέμα σώματος. Θυμίζει εξωτικό κοκτέιλ!!

 

Υλικά για 120 γρ (περίπου)

 

Υδατική Φάση

35 γρ Μεταλλικό Νερό

35 γρ Ανθόνερο Λεμονιού ή Αφέψημα Μελισσόχορτου/Βερβένας

2 γρ Υγρή Γλυκερίνη

Λιπαρή Φάση

12 γρ Βούτυρο Μάνγκο

12 γρ Βούτυρο Κακάο

12 γρ Βερυκοκέλαιο

10 γρ Γαλακτωματοποιητής Phytocream

2 γρ Μελισσοκέρι

Τρίτη Φάση

1.2 γρ Συντηρητικό Preservative 12

10 στ. αιθέριο έλαιο Λεμόνι

5 στ. αιθέριο έλαιο Μοσχολέμονο

10 στ. άρωμα τροφίμου Lemon Lime

1 στ. πράσινο χρώμα νερού

 

Η διαδικασία είναι η συνηθισμένη διαδικασία παρασκευής υδατικής κρέμας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά λιπαρό αλλά όχι βαρύ προϊόν, πολύ ενυδατικό με υπέροχο γλυκόπικρο άρωμα! Όπως θα παρατηρήσετε, η συνταγή χρησιμοποιεί τον γαλακτωματοποιητή Phytocream στο μάξιμουμ προτείνόμενο ποσοστό χρήσης. Αυτή η δοσολογία εξασφαλίζει επιτυχή γαλακτωματοποιήση της αυξημένης λιπαρής φάσης έναντι της υδατικής και κυρίως δημιουργεί μια σφιχτή κρέμα με υφή βούτυρου.

 

Υ.Γ. Λογώ των φωτοτοξικών αιθέριων έλαιων που περιέχει πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 12 ώρες πριν την άμεση έκθεση στον ήλιο.

 

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 16:36

Τονωτική μάσκα Λεβάντας

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια δροσιστική και τονωτική μάσκα προσώπου σε μορφή τζελ.


Υλικά για 100 γρ

83 γρ Ανθόνερο Λεβάντας

1 γρ Xanthan Gum

10 γρ Τζελ Αλόης

2 γρ Βαλσαμέλαιο

2 γρ Προβιταμίνη Β5

1 γρ Συντηρητικό Preservative 12

10 στ. αιθέριο έλαιο Λεβάντα Αλπική

2 στ. αιθέριο έλαιο Χαμομήλι Ρωμαϊκό

1 στ. χρώμα Λιλά Νερού

Διαδικασία

Αναμιγνύουμε την xanthan gum με το ανθόνερο και χτυπάμε με το μίξερ εωσότου δημιουργηθεί λεπτόρευστό ζελέ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε. Αποθηκεύουμε σε μπουκάλι με φλιπ τοπ για εύκολη χρήση και αν θέλουμε διατηρούμε την μάσκα στο ψυγείο ώστε να είναι δροσερή πριν την κάθε χρήση.

Εφαρμογή

Απλώνουμε ένα λεπτό φιλμ μάσκας σε όλο το πρόσωπο και γύρω από τα μάτια χωρίς να ξεχνάμε την περιοχή του ντεκολτέ. Αφήνουμε για 5 λεπτά εωσότου στεγνώσει και ξεβγάζουμε με δροσερό νερό.

Μπορούμε στην συνέχεια να εφαρμόσουμε κανονικά την ενυδατική μας κρέμα.

ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

Εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά συνταγών για προϊόντα πολυτελείας με την ονομασία “Φυσική Πολυτέλεια”. Η κάθε συνταγή περιλαμβάνει εξωτικά και ακριβά υλικά που προσφέρουν ξεχωριστή περιποίηση στην επιδερμίδα.

Κανακέψτε τον εαυτό σας με τα φυσικά καλλυντικά που θα φτιάξετε μόνοι σας! Τι καλύτερο και τι ευκολότερο!

 

Σειρά Πρώτη: Γνωρίστε το Λάδι Αβυσσηνίας

 

Ελαφρύ γαλάκτωμα σώματος Delux

Το προϊόν αυτό είναι ένα δροσερό και ελαφρύ καλοκαιρινό γαλάκτωμα σώματος που περιποιείται σε βάθος την επιδερμίδα. Ιδανικό για την περιποίηση μετά την ηλιοθεραπεία

Υλικά για 100 γρ

Φάση Α

77 γρ μεταλλικό νερό

10 γρ ανθόνερο Αμαμελίδας

2 γρ γλυκερίνη

3 γρ BTMS-50 γαλακτωματοποιητής

2 γρ Λάδι Αβυσσηνίας

1 γρ Λάδι Αργκάν

Φάση Β

2 γρ πρωτείνη βρώμης Cromoist

1 γρ βιταμίνη Ε

1 γρ Συντηρητικό Preservative 12

1 γρ άρωμα

Διαδικασία

Αναμιγνύουμε τα υλικά της φάσης Α όλα μαζί και θερμαίνουμε στους 70 βαθμούς. Ανακατεύουμε πολύ καλά εωσότου ομογενοποιηθεί το μίγμα σε ελαφρύ γαλάκτωμα.

Μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς, προσθέτουμε τα υλικά της Β φάσης και ανακατεύουμε καλά. Αποθηκεύουμε σε μπουκάλι με σπρέι.

Τα λάδια Αβυσσηνίας και Αργκάν περιποιούνται εξαιρετικά το δέρμα αφήνοντας μια πολύ ελαφρία αίσθηση πούδρας, όπως επίσης και η πρωτείνη βρώμης χωρίς ίχνος λιπαρότητας.

Το γαλάκτωμα σώματος αυτό είναι εξαιρετικά ελαφρύ και μπορεί να αποθηκευθεί σε μπουκάλι με σπρέι.

 

Καταπραϋντική τονωτική λοσιόν προσώπου

Υλικά για 100 γρ

70 γρ ανθόνερο λεβάντα

10 γρ ανθόνερο αμαμελίδας

5 γρ σορβιτόλη

5 γρ πρωτείνη μελιού Honeyquat

2 γρ βιταμίνη Β5

6 γρ Εκχύλισμα Πεπονιού

1 γρ Συντηρητικό Preservative 12

10 στ. αιθέριο έλαιο Μανταρίνι

5 στ. αιθέριο έλαιο Πτιγκρέιν

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και περνάμε από χάρτινο φίλτρο αποθηκεύοντας σε γυάλινο ή πλαστικό ΡΕΤ μπουκάλι με σπρέι.

 

Ισχυρό conditioner μαλλιών πολυτελείας

Υλικά για 100γρ

Φάση Α

78γρ ανθόνερο νερολί

Φάση Β

8γρ λάδι Αβησσυνίας

2γρ λάδι Αργκάν

7γρ γαλακτωματοποιητής BTMS-50

3,5γρ Cetyl alcohol

Φάση Γ

1γρ Συντηρητικό Geogard

0,5 γρ αιθέριο έλαιο νερολί

Τρόπος παρασκευής

Ζυγίζουμε και θερμαίνουμε σε ξεχωριστά σκεύη τη φάση Α και φάση Β στους 70οC, χτυπάμε με μιξεράκι χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν οι δύο φάσεις και προσέχουμε να μην αφρίσει το μίγμα μας. Αφήνουμε να κρυώσει κάτι από τους 35οC  και προσθέτουμε τη φάση Γ.

 

 

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 17:29

Ψάρι στο ενυδρείο

Ενα διασκεδαστικό project σαπουνιού γλυκερίνης για όλη την οικογένεια!

Σαπούνι ψαράκι σε ενυδρείο

Υλικά

150 γρ. βάση σαπουνιού extra clear

Άρωμα επιλογής σας (εμείς χρησιμοποιήσαμε το sea mist - 20 σταγόνες)

Χρώμα νερού μπλε (1 σταγόνα)

Ψαράκι παιχνιδάκι

Τριμμένο κουκούτσι ελιάς

Καλούπι κύβοι μεγάλοι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κυβάκια τη βάση σαπουνιού, την τοποθετούμε σε κανάτα γυάλινη και τη ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει. Προσέχουμε να μην ξεπεράσει τους 65ο C και ρίχνουμε το χρώμα και το άρωμα και ανακατεύουμε.

Χυτεύουμε 1 στρώση λιωμένης βάσης σαπουνοιύ στο καλούπι, ψεκάζουμε με οινόπνευμα να φύγουν οι φυσαλίδες και περιμένουμε να κρυώσει.

Ψεκάζουμε με οινόπνευμα την παγωμένη στρώση για να κολλήσει με την επόμενη και ρίχνουμε άλλη μία λεπτή αυτή τη φορά στρώση, ψεκάζουμε το ψαράκι με οινόπνευμα και το κολλάμε ανάποδα στη λεπτή στρώση σαπουνιού και ψεκάζουμε με οινόπνευμα για τις φυσαλίδες.

Περιμένουμε να κρυώσει και ξανα εκάζουμε με οινόπνευμα, ρίχνουμε άλλη μία στρώση και αφήνουμε λίγο περιθώριο στο καλούπι επάνω για να χυτευσουμε την τελευταία στρώση. Ψεκάζουμε με οινόπνευμα και περιμένουμε να κρυώσει.

Ξαναψεκάζουμε με οινόπνευμα και προσθέτουμε στην κανάτα λίγο τριμμένο κουκούτσι ελιάς και ανακατεύουμε. Ψεκάζουμε με οινόπνευμα, χυτεύουμε την τελευταία στρώση και ξαναψεκάζουμε. Περιμένουμε να κρυώσει και ξεκαλουπώνουμε.

 

Καλούπια Σιλικόνης δια χειρός Ορέστη Καμπάνη σε καλοκαιρινά μοτίβα.

Μια από τις χρήσιμες τεχνικές που σας προτείνουμε για να φτιάξετε μόνοι σας πολύ εύκολα καλούπια σιλικόνης με θαλασσινά σχέδια (κοχύλια,  βότσαλα) με πρότυπο φυσικά κοχύλια και βότσαλα για να τα χρησιμοποιήσετε για μοναδικά σχέδια σαπουνιών ή κεριών. Πολύ όμορφα για διακόσμηση του νιπτήρα.

Υλικά: Λάστιχο σιλικόνης 300γρ, καταλύτης 15γρ, Θιξοτροπικό 5γρ,  πλαστικό κουτί, πλαστελίνη, σαπούνι λευκό γλυκερίνης

Διαδικασία: Γεμίζω το κενό των κοχυλιών με πλαστελίνη.  Φτιάχνω ένα κυλινδρικό σχήμα από πλαστελίνη και το προσαρμόζω έτσι ώστε να μου αφήσει τρύπα στο καλούπι για την χύτευση. Βάζω 3 κοχύλια στο κουτί κατά πλάτος να στέκουν πατώντας στην πλαστελίνη.

Ετοιμάζω το μείγμα του λάστιχου με τον καταλύτ, ζυγίζω  250γρ λάστιχο και 12γρ καταλύτη.

Αδειάζω το μείγμα στο κουτί ώστε να σκεπάσει τα 2/3 των κοχυλιών. Αφήνω 3 ώρες να σκληρύνει. Ζυγίζω 50γρ σιλικόνη και προσθέτω 2,5γρ καταλύτη και 1γρ θιξοτροπικό. Ανακατεύω και το μείγμα γίνεται πηχτό. Το αλείφω με σπατουλα στα σημεία των κοχυλιών που εξέχουν. Περιμένω 2 ώρες να σκληρύνει μετοα κάνω τομή με κοπίδι και αφαιρώ το κοχύλι. Λιώνω 100γρ σαπούνι προσθέτω χρώμα και άρωμα και αδειάζω στα καλούπια. Μόλις κρυώσει σε 30λεπτά αφαιρώ τα σαπούνια από το καλούπι. 

 

 

 

 

 


Μοναδικός καλοκαιρινός διαγωνισμός από το
 
Orestis Craft Center!
Φτιάξε τη δική σου καλοκαιρινή δημιουργία και γίνε ο υπερτυχερός που θα κερδίσει δύο διανυκτερεύσεις στον μαγευτικό Άη Γιάννη του Πηλίου, προσφορά του Orestis Craft Center και των Chara Studios and Apartments!


 
Είδος διαγωνιζόμενης κατασκευής
Σαπούνι ψυχρής μεθόδου Cold Process


Θέμα διαγωνισμού
Θάλασσα και Ελληνικό Καλοκαίρι


Απαιτήσεις διαγωνισμού
-Δημιουργία μπάρας σαπουνιού 100-150 γραμμαρίων με την ψυχρή μέθοδο.
-Χρήση οποιουδήποτε αρώματος, χρώματος, υλικού με βάση την θεματολογία.
-Χρήση οποιασδήποτε τεχνικής (απλό, swirling, funneling, embedding κλπ)


Χρόνος διεξαγωγής διαγωνισμού
Έως 30 Ιουλίου 2013 


Τόπος διεξαγωγής διαγωνισμού- Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν το σαπούνι τους ταχυδρομικά ή με κούριερ στο Orestis Craft Center, Πειραιώς 37 Μοσχάτο, 1ος όροφος, 18346 Μοσχάτο, υπόψιν Κλειώς Πατηνιώτη έως τις 30 Ιουλίου 2013. Παρακαλούμε να εσωκλείετε στον φάκελο όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση) και να σημειώνετε την ένδειξη "Για τον Διαγωνισμό Ψυχρής Μεθόδου".
Στις 31 Ιουλίου 2013, θα ανακοινωθεί ο τυχερός νικητής ύστερα από επιλογή των 5 καλύτερων σαπουνιών. Φωτογραφίες της πρώτης πεντάδας και του νικητήριου σαπουνιού θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του OCC και  στο Facebook.


Βραβείο διαγωνισμού
Ο δημιουργός του καλύτερου σαπουνιού ανάμεσα στους 5 φιναλίστ κερδίζει δύο διανυκτερεύσεις για δύο άτομα στο Chara Studios and Apartments στον Αη Γιάννη του Πηλίου! Ο νικητής θα μπορεί να επιλέξει την διαμονή του ανάμεσα στο διάστημα από 25 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Οι υπόλοιπες 4 συμμετοχές θα κερδίσουν από ένα αναμνηστικό δώρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Chara Studios and Apartments μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.charastudios.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαμονή, ο νικητής θα ενημερωθεί από το προσωπικό του Orestis Craft Center μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, μπορείτε να καλείτε Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 στο 210 4819 315 κα Κλειώ Πατηνιώτη ή να στέλνετε email στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για να εμπνευστείτε για τις δημιουργίες σας, δείτε μερικά από τα ωραίοτερα καλοκαιρινά σχέδια σαπουνιού που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ!

 

 

 

 

 

 

 

Φυσικό αντηλιακό με λάδια και βούτυρα,

δείκτης προστασίας SPF 6-10

Υλικά για 100 γραμμάρια

40 γρ Λάδι Καρύδας

30 γρ Καρυδέλαιο

10 γρ Βούτυρο Καριτέ

8 γρ Σησαμέλαιο

5 γρ Σιτέλαιο

5 γρ Βιταμίνη Ε

10 στ. αιθέριο έλαιο λεβάντα

10 στ. αιθέριο έλαιο Ylang Ylang

Διαδικασία

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός της βιταμίνης Ε και των αιθέριων ελαίων και ζεσταίνουμε ελαφρά σε μπαιν μαρί εωσότου λιώσει το βούτυρο καριτέ.

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά.

Αποθηκεύουμε σε μπουκάλι.

Όλα τα λάδια και τα βούτυρα της συνταγής αυτής έχουν έναν φυσικό αντηλιακό δείκτη από 6 έως 10 SPF, δεν αρκεί όμως μόνο το προϊόν αυτό για σωστή αντηλιακή προστασία. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα με φυσικό αντηλιακό φίλτρο και συμβουλεύστε τις οδηγίες εφαρμογής του προϊόντος και σωστής έκθεσης στον ήλιο.

 

 

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 12:46

Από την κουζίνα μας:

Καλοκαιρινές Συνταγές με φυτικά λάδια από το Orestis Craft Center!

Α) Ψητή Μελιτζάνα με Σάλτσα Καρυδιού

 

Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χονδρό θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι

Για την σάλτσα

  • 85 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • 60 γρ γρ ψιλοκομμένα καρύδια
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ¼ κ.γ. πιπεριά τσίλι
  • 2 κ.γ. λάδι καρυδιού
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος κορίανδρος
  • 75g κατσικίσιο τυρί χοντροκομμένο
  • ½ ρόδι

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  230C. Κόβουμε τις δύο μελιτζάνες στη μέση. Με ένα πινέλο αλοίφουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο πολύ καλά και στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το φρεσκοκομμένο πιπέρι. Τις τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος στο ταψί με την όψη της σάρκας προς τα πάνω και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή εωσότου η σάρκα ψηθεί καλά και πάρει χρυσό χρώμα.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα. Αναμιγνύουμε τα καρύδια με τα αμύγδαλα, το ξύδι, το σκόρδο, το τσίλι , τον μαϊντανό και τον μισό κορίανδρο μαζί με ένα κ.γ. αλάτι.
  3. Μόλις βγούν οι μελιτζάνες από τον φούρνο, ρίχνουμε την σάλτσα και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Λίγο πριν τις σερβίρουμε, ραντίζουμε τον υπόλοιπο  κορίανδρο και ρίχνουμε το κατσικίσιο τυρί και τα σπόρια του ροδιού.

 Πηγή: BBC.co.uk

Β) Λαβράκι στο τηγάνι με εσπεριδοειδή, σταφυλέλαιο και λάδι Αβοκάντο


Υλικά για 4 μερίδες

2 πορτοκάλια

2 ροζ γκρέιπφρουτ

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 φιλέτα λαβράκι χωρίς την πέτσα (100 γραμμάριων περίπου)

1 κ.σ. σταφυλέλαιο

1 αβοκάντο χοντροκομμένο

4 κ.σ. λάδι αβοκάντο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Στο μεταξύ καθαρίζουμε με ένα μικρο κοφτερό μαχαιράκι την φλούδα και τη λευκή σάρκα των φρούτων. Σχίζουμε τις μεμβράνες των φρούτων και αδειάζουμε τους χυμούς και την σάρκα σε ένα μπωλάκι. Σουρώνουμε τον χυμό και φροντίζουμε να κρατήσουμε μισή κούπα. Τα υπόλοιπα μέρη των φρούτων που απέμειναν τα κρατάμε στην άκρη και τα αλατοπιπερώνουμε.

Ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας τα ψάρια ώστε να φύγει η περίσσεια υγρασία και στη συνέχεια τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το τιγάνι στην φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε το σταφυλέλαιο. Προσθέτουμε τα ψάρια και τα μαγειρεύουμε χωρίς να τα μετακινούμε εωσότου ροδίσουν και ξεκολλάνε εύκολα από το τηγάνι. Χρειάζονται 5 λεπτά περίπου.

Στην συνέχεια μεταφέρουμε τα ψάρια στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 3-5 λεπτά εωσότου ψηθούν και μέσα.

Στο μεταξύ τοποθετούμε τα φρούτα και το κομμένο αβοκάντο σε πιατέλα. Βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο, τα τοποθετούμε πάνω στα πιάτα και ραντίζουμε με 2 κ.σ. από τον χυμό φρούτων σε κάθε πιάτο. Ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι αβοκάντο πάνω από το ψάρι και τα φρούτα.

Καλή επιτυχία!


Πηγή: Epicurious.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συσκευασία είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της χειροποίητης δημιουργίας που μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει το προϊόν σας!

Ετοιμάσαμε για εσάς μερικά πρότυπα ετικετών για τις πιο συνηθισμένες παρασκευές, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, να εκτυπώσετε και να κόψετε σε αυτοκόλλητη ετικέτα.

Καλές δημιουργίες!

Ετικέτα για Χειροποίητο Σαπούνι Ελαιολάδου

Ετικέτα για Χειροποίητο Σαμπουάν

Ετικέτα για Χειροποίητη Κρέμα Σώματος

 

 

Με αφορμή την ημέρα του Πατέρα μια συνταγή αφιερωμένη στους άντρες!

Ενυδατική κρέμα προσώπου για το ξηρό ανδρικό δέρμα

Υλικά για 100 γρ

Υδατική Φάση

65 γρ Ανθόνερο Χαμομηλιού

5 γρ Σορβιτόλη

Λιπαρή Φάση

10 γρ Λάδι Καρυδιού

4 γρ Ριζέλαιο

4 γρ Λάδι Αβοκάντο

4 γρ Γαλακτωματοποιητής Olivem 1000

2 γρ Cetyl Alcohol

Τρίτη Φάση (κάτω των 35 Βαθμών Κελσίου)

1 γρ Βιταμίνη Ε

1 γρ Συντηρητικό Preservative 12

1 γρ Υγρό Μετάξι

Τέταρτη Φάση

2 στ. α.ε. Χαμομήλι Ρωμαϊκό

5 στ. α.ε. Πορτοκάλι

3 στ. α.ε. Σανδαλόξυλο

Η κρέμα αυτή έχει παχύρρευστη υφή και χρησιμοποιείται καθημερινά σαν απλή ενυδατική. Προσφέρει βαθιά θρέψη στην σκληρή αντρική επιδερμίδα ενώ ταυτόχρονα χαρίζει και ήπια αντιγηραντική προστασία.

 

Δύο νέες συνταγές για την περιποίηση των μαλλιών μας!

Τις δοκιμάσαμε και σας τις παρουσιάζουμε.

Αντηλιακό λάδι μαλλιών SPF 10

Υλικά για 100γρ

70γρ παρθένο λάδι καρύδας

5γρ καροτέλαιο

10γρ λάδι jojoba

3γρ βιταμίνη Ε

1,5γρ αρωματικό λάδι vanilla – coconut

Τρόπος παρασκευής

Ζυγίζω όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε άρωμα και αποθηκεύουμε σε μπουκάλι με spray. Το λάδι αυτό είναι κατάλληλο για κάθε τύπο μαλλιών, ενδείκνυται ιδιαίτερα όμως για τα ξηρα/ταλαιπωρημένα και με χημική επεξεργασία (βαμμένα κλπ) μαλλιά. Ψεξάζετε σε στεγνά ή υγρά μαλλιά κατά την έκθεση στον ήλιο.

Ισχυρό conditioner για σκούρα μαλλιά

Υλικά για 100γρ

Φάση Α

78γρ ανθόνερο δεντρολίβανο

Φάση Β

8γρ λάδι καρυδιού

2γρ λάδι jojoba

7γρ BTMS-50

3,5γρ Cetyl alcohol

Φάση Γ

1γρ συντηρητικό (geogard)

0,5γρ αιθέριο έλαιο δάφνη

Τρόπος παρασκευής

Ζυγίζουμε και θερμαίνουμε σε ξεχωριστά σκεύη τη φάση Α και φάση Β στους 70οC, χτυπάμε με μιξεράκι χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν οι δύο φάσεις και προσέχουμε να μην αφρίσει το μίγμα μας. Αφήνουμε να κρυώσει κάτι από τους 35οC  και προσθέτουμε τη φάση Γ.

Το λάδι καρυδιού ενυδατώνει τα ξηρά μαλλιά και σε συνδυασμό με το λάδι jojoba χαρίζουν ένα εξαιρετικά μαλακτικό αποτέλεσμα. Θεωρείτε δε ότι ενισχύει το σκούρο χρώμα της τρίχας.

* Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη στα λιπαρά μαλλιά. Για κανονικό τύπο μαλλιών αντικαταστήστε τη φάση Α με ανθόνερο πορτοκαλιού ή λεβάντας και το αντίστοιχο αιθέριο έλαιο στη φάση Γ.

 

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 16:30

Συχνές ερωτήσεις για τα καλλυντικά

Συχνές ερωτήσεις για τα καλλυντικά

Τι θα γίνει εάν δεν ζυγίσω σωστά τα υλικά μου; Είναι πολύ σημαντικό να προμηθευτώ με μια ζυγαριά ακριβείας. Πολλές συνταγές απαιτούν ακρίβεια γραμμαρίου και είναι σημαντικό να τις ακολουθούμε πιστά. 9 στις 10 φορές η μεταβολή μιας ποσότητας των υλικών μας, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της κρέμας. Ελέγχετε πάντα την ζυγαριά σας ότι είναι έτοιμη να ζυγίζει σε γραμμάρια και όχι σε κάποια άλλη μονάδα μέτρησης (π.χ. ουγιά κλπ)

Δεν έχω ζυγαριά ακριβείας, μπορώ να μετράω τα υλικά με σταγόνες; Όχι, δεν μπορούμε να μετράμε τα υλικά με σταγόνες ούτε με τα κουταλάκια, εκτός αν αναφέρεται ρητά στην συνταγή . Ο λόγος είναι αφενός ότι κάθε φιαλίδιο έχει διαφορετικό σταγονόμετρο και δεν είμαστε σίγουροι κάθε φορά αν το πάχος της σταγόνας είναι ίδιο αφετέρου μπορεί να πέσουν περισσότερες οι λιγότερες σταγόνες. Μετράμε πάντα σε βάρος (γραμμάρια) και χρειαζόμαστε απαραίτητα μια καλή ηλεκτρονική ζυγαρία ή δοσομετρητές ακριβείας, ώστε οι συνταγές μας να βγαίνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο και επιτυχημένες. Συνήθως, επιτρέπεται να μετράμε με σταγόνες τα αιθέρια έλαια ή το άρωμα του καλλυντικού, μιας και οι δοσολογίες είναι πολύ συγκεκριμένες και πολύ χαμηλές.

Τι θα γίνει αν δεν βάλω συντηρητικό; Το συντηρητικό μπαίνει σε όλα τα καλλυντικά; Γιατί τα προιόντα χρειάζονται συντηρητικά? Θα θέλατε να δείτε την φανταστική κρέμα που φτιάξατε ή το υπέροχο scrub ζάχαρης που παρασκευάσατε να χαλάει μετά από λίγες εβδομάδες? Οποιαδήποτε συνταγή που περιέχει νερό ή μπορεί να βγάλει νερό χρειάζεται συντηρητικό. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα γαλακτώματα και κρέμες, scrubs ζάχαρης ή αλατιού και μερικούς τύπους παιδικών πουδρών. Γενικά, τα συντηρητικά δεν είναι απαραίτητα στα υγρά σαπούνια αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα προσθέσετε. Τα scrubs & τα peelings χρειάζονται συντηρητικά? Πρακτικά, όχι. Τα περισσότερα scrubs αλατιού και ζάχαρης δεν περιέχουν νερό. Όταν δεν υπάρχει νερό στο προϊόν δεν υπάρχει λόγος να μπει συντηρητικό. Αλλά σκεφτείτε που τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε συνήθως τα scrubs. Ακριβώς! Καθώς περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο μπάνιο, είναι πολύ πιθανό να πέσει μέσα τους νερό και να αναπτυχθεί μούχλα. Τι σημαίνει αυτό? Για καλό και για κακό, προσθέτετε συντηρητικά και στα scrubs σας. Εναλλακτικά, θα πρέπει να φυλάσσετε το βαζάκι εκτός του μπάνιου και να χρησιμοποιείτε με στεγνά χέρια την ποσότητα που θέλετε κάθε φορά.

Γιατί τα  βούτυρα και τα βάλσαμα που φτιάχνω με αυτά, εμφανίζουν ενοχλητικούς κόκκους μετά από λίγες μέρες; Η δημιουργία κόκκων στα βούτυρα και τα βάλσαμα αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο που όμως δεν πρέπει να μας τρομάζει. Δεν πρόκειται για λάθος δικό μας (π.χ. λάθος θερμοκρασία θέρμανσης των βουτύρων), αλλά είναι ουσιαστικά ιδιοτροπία των λιπαρών οξέων που το κάθε βούτυρο περιέχει.

Τα διάφορα οξέα (π.χ. παλμιτικό, στεατικό) που συνήθως περιέχουν τα βούτυρα έχουν διαφορετικό σημείο τήξης το καθένα, με αποτέλεσμα το καθένα να λιώνει, αλλά και να σταθεροποιείται με τους δικούς του «χρόνους» κατά το ζέσταμα και το κρύωμα.

Όταν λοιπόν το τελικό μας προϊόν, πχ το lip balm κρυώσει αργά, τα λιπαρά οξέα του βουτύρου που χρησιμοποιήσαμε ενδέχεται να κρυσταλλοιποιηθούν και να μας αφήσουν αυτούς τους ενοχλητικούς αισθητικά κόκκους.

Για να αποφύγουμε λοιπόν την δημιουργία κόκκων, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο πριν την χρήση, να το βάζουμε σε ένα δοχείο και αμέσως στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε. Όσο λιγότερο λιώνουμε τα βούτυρα ή όσο πιο σύντομα τα καταψύχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστούν οι κόκκοι.

Ευτυχώς για μας, τα βούτυρα που αγοράζουμε από έγκυρους προμηθευτές είναι συνήθως αρκετά ραφιναρισμένα ώστε δεν παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η λύση υπάρχει!

Υ.Γ. Το πρόβλημα των κόκκων σπανιότατα θα εμφανιστεί σε μια κρέμα που περιέχει κάποιο βούτυρο, λόγω της μεγάλης ενσωμάτωσης διαφορετικών υλικών και της διαδικασίας της γαλακτωματοποίησης. Εάν ωστόσο συμβεί θα πρόκειται τις περισσότερες φορές για “πρόβλημα” κάποιου ακατέργαστου ή κακοδιατηρημένου βουτύρου.

Πόσο γαλακτωματοποιητή πρέπει να βάλω; Το μελισσοκέρι κάνει την ίδια δουλειά; Οι γαλακτωματοποιητές που συνήθως χρησιμοποιούμε εμείς (Phytocream, Polawax, BTMS, Olivem 1000) δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως να θυμάστε πάντα, ειδικότερα για τον Polawax και τον BTMS η γενική οδηγία είναι πως πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 25% της λιπαρής φάσης της κρέμας, ενώ ο Phytocream έως 10 % του συνόλου της συνταγής και ο Olivem από 2-8 % του συνόλου της συνταγής επίσης). Δεν ξεχνώ ποτέ ότι το μελισσοκέρι ΔΕΝ είναι γαλακτωματοποιητής και συνεπώς δεν χρησιμοποιείται μόνο του για να γαλακτωματοποιήσει την υδατική με την λιπαρή φάση.

Τι θα γίνει εάν τα υλικά μου τα θερμάνω πάνω από τους 70 βαθμούς Κελσίου; Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές πόσο πολύ σημαντικό είναι αυτό το στάδιο. Δείτε και το σχετικό άρθρο και την ανάλυση σχετικά με την διαδικασία της γαλακτωματοποίησης και τον ρόλο της θερμοκρασίας. Από τους 85 βαθμούς και πάνω τα λάδια και τα βούτυρα καίγονται και χάνουν την θρεπτική τους αξία, ενώ στους 80 βαθμούς το νερό αρχίζει και εξατμίζεται. Εάν το νερό εξατμιστεί κατά την διάρκεια του ζεστάματος, φροντίζω να έχω δίπλα ένα δεύτερο δοχείο με ζεστό νερό και συμπληρώνω το ποσοστό που έχει εξατμιστεί. Εάν όμως «κάψω» τα λιπαρά συστατικά, θα πρέπει να τα πετάξω και να ξαναζυγίσω τα υλικά από την αρχή.

Αν μείνει το λάδι και το βούτυρο στο δοχείο μου τι θα συμβεί; Προσέχω να ρίξω όλο το λιπαρό μου υλικό μέσα στο νερό πριν αναδεύσω με το stick blender. Πολλές φορές επειδή τα λάδια παγώνουν γρήγορα, μένει ένα σημαντικό κομμάτι της λιπαρής φάσης μέσα στο δοχείο, με αποτέλεσμα όταν γίνει η μίξη η κρέμα να μην πήζει και να παραμένει νερουλή. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν περάσει μέσα στο νερό όλα τα ποσοστά των υλικών της λιπαρής φάσης, άρα η συνταγή να μένει λειψή. Προσέχετε πολύ να ρίχνετε όλο το υλικό, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή ένα ξυλάκι για να ξύσετε το βούτυρο/λάδι που έχει αρχίσει να παγώνει.

Πότε θα πήξει η κρέμα μου; Αμέσως μετά την γαλακτωματοποίηση και εωσότου η θερμοκρασία της κρέμας πέσει στους 35 βαθμούς, καλό είναι να αφήσουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε ασφαλώς, όπως έχουμε πει, να την βάλουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να επιταχύνουμε την διαδικασία, όμως: Η θερμοκρασία του εκάστοτε ψυγείου δεν είναι σταθερή και παντου η ίδια και έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές κρέμες σβολιάζουν στο κέντρο με το απότομο πάγωμα. Ειδικά ο γαλακτωματοποιητής Polawax εμφανίζει τέτοιες ιδιομορφίες όταν παγώνει απότομα η κρέμα. Καλό είναι λοιπόν να αφήνετε την κρέμα για λίγα λεπτά έξω μέχρι να πέσει η θερμοκρασία, ώστε να σταθεροποιηθεί και έπειτα αφού έχετε προσθέσει όλα τα έξτρα υλικά σας, να την διατηρείτε στο ψυγείο- και μάλιστα στην συντήρηση-εάν επιθυμείτε.

Η κρέμα μου έπιασε νερό γιατί; Εάν αποθηκεύσω την κρέμα μου στο ψυγείο ή στο μπάνιο, θα πρέπει να προσέξω πάρα πολύ τους υδρατμούς. Εάν το καπάκι του βάζου πιάσει υδρατμούς, αυτοί θα υγροποιηθούν και θα πέσουν στην κρέμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από μούχλα εώς και απόλυτη καταστροφή της κρέμας. Ναι μεν το ήπιο συντηρητικό μας, προφυλάσσει το καλλυντικό, ωστόσο όπως έχουμε πει πολλές φορές η δική μας επιμέλεια στην συντήρηση της κρέμας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και καλή κατάσταση του προϊόντος. Συνεπώς, καθαρίζουμε το καπάκι αν έχει πιάσει υδρατμούς και δεν βάζουμε βρεμμένα τα χέρια μας μέσα στην κρέμα.

Η κρέμα μπορεί επίσης να πιάσει νερό εάν δεν γαλακτωματοποιήθηκε σωστά ή αν αναδεύσαμε πολύ δυνατά στην φάση «γάλα», όταν δηλαδή ενώσαμε το λάδι με το νερό. Πρέπει να προσέχουμε να μην χτυπάμε πολύ δυνατά με το μίξερ, ώστε να μην δημιουργείται αφρός που κλειδώνει υγρασία η οποία μετατρέπεται σε νερό και το οποίο στην συνέχεια πέφτει μέσα στο μίγμα μας. Αναδεύουμε πάντα με κάθετη φορά και κυκλική κατεύθυνση χωρίς να ανεβοκατεβάζουμε το μίξερ.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ελαιόλαδο στις κρέμες μου; Κατά γενικό κανόνα οχι. Το Ελαιόλαδο είναι ένα βαρύ λάδι με μεγάλα μόρια που πολύ δύσκολα διεισδύει στην επιδερμίδα. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε ένα ποσοστό 1-2 % αλλά η δοσολογία είναι πολύ μικρή για να δει κανείς κάποιο αποτέλεσμα στην ενυδάτωση του δέρματος.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω στα καλλυντικά μου το τζελ που βγαίνει από την Αλόη που έχω στο μπαλκόνι μου; Όχι. Γιατί το υγρό ζελέ που ρέει από το φύλλο της αλόης είναι εντελώς ακατέργαστο και γεμάτο ακαθαρσίες που δεν μπορούμε μόνοι μας να καθαρίσουμε. Το ζελέ αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και δεν μπορεί να αποστειρωθεί στους 70 βαθμούς, γι' αυτό καλό είναι να προτιμάμε πάντα συσκευασμένα προϊόντα από προμηθευτή της εμπιστοσύνης μας.

 

Συχνές ερωτήσεις για το σαπούνι γλυκερίνης

 

Πόση ποσότητα χρώματος προσθέτουμε σε 100γρ. σαπουνιού γλυκερίνης;

Χρώματα νερού: 2-4 σταγόνες στη διάφανη βάση σαπουνιού, 4-8 σταγόνες στη λευκή βάση.

Χρώματα Pigment: 5 σταγόνες στη διάφανη βάση σαπουνιού, 10 σταγόνες στη λευκή βάση.

Χρώματα Mica: 1pinch με δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών.

Χρώματα Neon: 5 σταγόνες στη διάφανη βάση σαπουνιού, 8-10 σταγόνες στη λευκή βάση

                          (Οδηγίες: Πολτοποιούμε 1κ.γ. χρώμα Neon σε 3 κ.γ. υγρή γλυκερίνη).

Φυσικές χρωστικές: 8 σταγόνες στη διάφανη βάση σαπουνιού, 12 σταγόνες στη λευκή βάση.

Οξείδια: 8 σταγόνες στη διάφανη βάση σαπουνιού, 12 σταγόνες στη λευκή.

Πόση ποσότητα αρώματος προσθέτουμε σε 100γρ. σαπουνιού γλυκερίνης;

Άρωμα: 20-60 σταγόνες.

Αιθέριο έλαιο: 10-20 σταγόνες.

Δοσολογία φυτικών ελαίων και βουτύρων στο σαπούνι γλυκερίνης.

2 κ.σ. / κιλό βάση σαπουνιού γλυκερίνης. Τα βούτυρα τα λιώνουμε για να γίνει ενσωμάτωση με το σαπούνι γλυκερίνης.

Δοσολογία σκόνης γάλακτος στο σαπούνι γλυκερίνης.

Διαλύεται σε νερό και σουρώνεται.

8 σταγόνες / 100γρ. βάσης σαπουνιού γλυκερίνης.

1-2 κ.γ. / 500γρ. βάσης σαπουνιού.

2-3 κ.γ / 1 κιλό βάσης σαπουνιού.

Σε τι θερμοκρασία λιώνει το σαπούνι γλυκερίνης;

Στους 60-65o C.

Οι ιδιότητες του οινοπνεύματος/αλκοολούχου λοσιόν στο σαπούνι γλυκερίνης.

  1. Εξαφανίζει τις φυσαλίδες που δημιουργούνται στο σαπούνι γλυκερίνης όταν το ανακατεύουμε.
  2. Ενώνει μεταξύ τους τις στρώσεις των πολύχρωμων σαπουνιών.
  3. Ανεβάζει στην επιφάνεια του σαπουνιού τους κόκκους της Mica αν δεν έχουν διαλυθεί από την ανάδευση.

Γιατί ιδρώνει το σαπούνι γλυκερίνης;

Τρεις παράγοντες προκαλούν υγρασία στο σαπούνι.

  1. Θερμοκρασία. Δεν πρέπει να ξεπερνάμε τους 65ο C.
  2. Υγρασία λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Πρέπει να φυλάσσεται σε χώρους κάτω από 50% .
  3. Μη ακριβής δοσολογία υλικών, κυρίως αρωμάτων και λαδιών.

Σε τι θερμοκρασία χυτεύουμε τη 2η στρώση σαπουνιού γλυκερίνης για να μην επηρεάσει την 1η στρώση;

Σε 45-50 o C.

Γιατί ξεκολλάει το 1ο επίπεδο από το 2ο επίπεδο στο σαπούνι γλυκερίνης;

Γιατί δεν ψεκάσαμε με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν πριν ρίξουμε τη 2η στρώση και γιατί μπορεί η 1η στρώση να ήταν πολύ παγωμένη σε σύγκριση με τη 2η στρώση.

Το σαπούνι γλυκερίνης είναι φυτικό;

Το σαπούνι γλυκερίνης είναι ένα μίγμα υλικών με απορρυπαντική δράση. Τα υλικά αυτά είναι φυσικό σαπούνι από φυτικά λιπαρά, ημισυνθετικά απορρυπαντικά και πρόσθετα.

Τι Ph έχει το σαπούνι γλυκερίνης;

7.5-9 Ph.

Πώς χρωματίζουμε το σαπούνι γλυκερίνης;

Συνθετικές χρωστικές

Χρώματα νερού: Για μονόχρωμα σαπούνια.

Χρώματα Pigment: Για δίχρωμα ή πολλών επιπέδων σαπούνια (Swirling, γεωμετρικά, ζωγραφική στο σαπούνι).

Χρώματα Mica: Περλέ και ιριδίζοντα χρώματα σε μορφή σκόνης (διαλύονται με υγρή γλυκερίνη).

Χρώματα Neon: Φωφορούχα χρώματα σε μορφή σκόνης (διαλύονται με υγρή γλυκερίνη).

 

Φυσικές χρωστικές

Καρμίνιο, αννάτο, χλωροφύλλη, καροτένιο, κουρκουμάς ή κιτρινόριζα, ριζάρι, αλκάνα, σπιρουλίνα, μολόχα, ιβίσκος, σιταρόχορτο.

Οξείδια: Σιδήρου, Τιτανίου, Χρωμίου, Ultramarine.

Βρώσιμα υλικά: Κανέλα, πάπρικα, κάρυ, καφές, κακάο,  σαφράν (κρόκο Κοζάνης), λεμόνι τριμμένο (αποξηραμένο), δυόσμος.

Τι άλλα υλικά μπορούμε να προσθέσουμε στο σαπούνι γλυκερίνης;

Αποξηραμένα άνθη, βότανα, άλατα, φυσικό σφουγγάρι λούφα, τριμμένη ελαφρόπετρα, παπαρουνόσπορο, νιφάδες βρώμης, τριμμένο κουκούτσι ελιάς, τριμμένο κέλυφος αμύγδαλου, σκόνες γάλακτος, άργιλο.

Πρέπει να ωριμάσει για να καταναλωθεί το σαπούνι γλυκερίνης;

Όχι! Οι βάσεις σαπουνιού είναι ήδη επεξεργασμένες και απλά τις λιώνουμε, προσθέτουμε άρωμα και χρώμα και είναι έτοιμες για κατανάλωση.

Το σαπούνι γλυκερίνης επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα των χρωμάτων και των αρωμάτων όταν προστεθούν σε αυτό;

Όχι, γιατί δεν είναι αλκαλικό. Επίσης είναι άχρωμο και άοσμο.

Είναι ασφαλές για τα παιδιά;

Ναι.

 

Μπορούμε να προσθέσουμε φυτικά έλαια και βούτυρα στο σαπούνι γλυκερίνης;

Ναι.

 

Ποια λάδια βελτιώνουν τον αφρισμό του σαπουνιού αυτού;

Το λάδι καρύδας και το καστορέλαιο.

Από τι και γιατί αποχρωματίζεται το σαπούνι γλυκερίνης;

Αυτό συμβαίνει από τα αρώματα, κυρίως αυτά που περιέχουν βανιλλίνη (ένα υποκατάστατο της βανίλιας) και με την πάροδο του χρόνου το σαπούνι σκουραίνει.

 

Γιατί βγάζει χρώμα το σαπούνι γλυκερίνης όταν πλένουμε τα χέρια μας;

Γιατί έχουμε υπερβεί τη δοσολογία.